16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinRemodelarea unui spatiu mic duce la supradimensionare

Remodelarea unui spatiu mic duce la supradimensionare

O amenajare cocheta, in pas cu moda, poate da un nou look interiorului locuintei dumneavoastra. Chiar daca spatiul pe care se intind camerele nu este foarte mare, acesta poate fi transformat intr-unul demn de invidiat.


Remodelând un spatiu mic caruia i s-au atribuit noi functionalitati, imobilul devine mult mai incapator. Bucataria poate fi redusa la dimensiunea frontului de lucru, care poate fi mascat in spatele unor usi glisante placate cu o oglinda si rame de inox, restul spatiului fiind alocat unui living micut. Dormitorul isi pastreaza dimensiunile initiale, la fel si baia. Locul de conversatie poate fi „eclipsat“ din acest unghi de o scara spectaculoasa din inox. Treptele acesteia sunt din sticla verde, singura nuanta care poate contrasta cu albul incaperii.


Camera de zi se intinde pe toata suprafata apartamentului si nu are nevoie de nici un fel de tablouri sau obiecte de decor datorita spatiului vitrat care da inspre un spatiu verde. Pentru a crea mai multa luminozitate in apartament, geamurile pot fi mari, cât peretele, lasând ca privelistea de afara sa „umple“ interiorul casei. Camera poate fi mobilata cum nu se poate mai simplu, cu canapele si fotolii din piele alba concentrate in jurul unei masute din sticla cu un design foarte modern. Pe aceasta se pot amplasa un numar impresionant de telecomenzi care au rolul de a face mai usoara utilizarea aparaturii electronice din incapere. Ferestrele cu geamuri „impunatoare“ nu sunt obturate de perdele sau jaluzele, iar lumina naturala patrunde in toate colturile.


Mobilier intim


Peste tot se vorbeste de „obtinerea unei functionalitati maxime in minimum de spatiu“. Pe lânga dimensiunile sale reale, spatiul are si o marime virtuala, determinata de modul in care fiecare il percepe. Atunci când privirea noastra il vede dintr-o data, nu fragmentat de mobilier, senzatia pe care o putem avea este aceea de spatiu liber si degajat. Astfel ca, pentru a da si mai multa largime spatiului se poate opta pentru un mobilier simplist, dar cochet, care joaca un rol important in largirea spatiului.


Dormitorul este locul unde lasam gândurile pentru odihna. Daca incaperea este mai lunga pe latime, patul dublu poate fi asezat cu latura mica la perete si liber pe celelalte trei. Dulapurile se pot aseza fie pe peretele opus patului, fie pe un perete alaturat, in asa fel incât circulatia sa fie degajata. Daca dormitorul este pe lungime, se poate aseza patul cu doua laturi lipite de peretii interiori ai incaperii, iar dulapurile se pot alatura cu oglinda si masa, pentru a forma o imagine ordonata si unitara. Ferindu-se fragmentarea, automat se creeaza impresia de spatiu mai mare.


Peste parchet se pot aseza doua, trei carpete sau covorase care pot inconjura patul si pot avea culori asortate, dupa gustul fiecaruia. De asemenea, se poate folosi si un covor mai mare sau o mocheta, care poate fi adusa pâna la marginea peretelui, pentru a crea o imagine intima. Se obtine o relatie directa intre parchet, pereti si tavan, inchizând un spatiu pe care-l percepem unitar. Pentru o marire a zonei, specialistii recomanda a nu se desparti printr-o bagheta de lemn de culoare inchisa peretii de tavan, intrucât acest lucru limiteaza vizual inaltimea. Nici nu delimiteaza zugraveala printr-o linie de vopsea in ulei, deoarece inaltimea spatiului va fi vizual redusa, creând o imagine dezordonata prin introducerea unui nivel orizontal suplimentar fata de cele existente in incapere.


Iluminatul locuintei – un element esential


Iluminatul general va fi discret, intim. Plafonierele, de diferite forme, dau o lumina indirecta, reflectata din tavan. Poate fi o idee interesanta si aceea de a avea o lumina indirecta, din tuburi de neon prinse in spatele galeriei de perdea. Cât despre culori, trebuie sa urmarim aceeasi idee de unitate a ansamblului camerei. Pot fi folosite in combinatie cât mai putine culori, discrete, in tonalitati apropiate, care dau acea ambianta de relaxare in dormitor.


Camera de zi poate fi sinteza moderna a numeroaselor schimbari pe care le-a suferit locuinta in structura si dimensiunile sale. Functia dominanta a camerei de zi este cea de primire a musafirilor, de adunare a membrilor familiei, de relaxare. Mobilata cu o canapea si fotolii confortabile ce pot fi asezate in jurul unei masute joase, putem obtine un spatiu relaxant in viata de zi cu zi. Peretii, datorita spatiului relativ mare, vor putea avea si culori contrastante cu nuanta tavanului si a pardoselii. Policromia are si ea logica sa, nu este o moda, ci o metoda de a separa anumite zone sau de a scoate in evidenta anumite obiecte.


Obiectele de decor personalizeaza locuinta


Obiectele de decor joaca un rol important pentru personalizarea ambiantei in camera de zi. Putem pune la vedere cel mult un serviciu de portelan, care poate fi in acelasi timp si obiect de arta. Un bar micut, din lemn, amenajat intr-un colt al camerei combina armonios linia generala a incaperii. Iluminatul camerei de zi poate fi asigurat dintr-un plafon fals. Pot fi alese pentru plafon placi realizate din ghips-carton care, datorita vinilului alb de pe fata vizibila, capata si insusiri reflectorizante.


In camera de zi, fiecare zona poate avea un iluminat specific. Zona fotoliilor se poate ilumina cu ajutorul unor aplice de perete, localizând, astfel, in timpul serii, colturi intime si linistite.


In dormitorul copiilor trebuie urmarita, in primul rând, functionalitatea camerei, care poate fi transformata, pe timpul zilei, in camera de studiu. De aceea, mobilierul poate fi grupat lânga perete, astfel incât sa ramâna cât mai mult spatiu in camera. Designerii recomanda piesele de mobilier multifunctionale, care pot asigura spatiu de depozitare: pat cu lada pentru asternut sau jucarii, birou din mai multe piese cu sertare si dulapioare, rafturi prinse pe pereti. Un mobilier cât mai simplu, usor, astfel ca micutii sa aiba la indemâna propriile obiecte pe care sa le poata folosi, aranja si intretine singuri. In acest spatiu se pot folosi, cu curaj, combinatii de culori vii, contrastante si vesele. Jucariile colorate pot crea un aspect incarcat daca vor intra in combinatie cu un covor cu model. De aceea, de preferat ar fi un covor in care liniile geometrice sau imprimeurile sa fie extrem de simple. Iar iluminatul general poate fi ales cu simplitate. E nevoie la birou si de lumina suplimentara, asigurata de o veioza asezata in partea stânga a biroului.


Material realizat in colaborare cu revista
Casa si biroul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS